Arkadaşlar bu kategoriyi özellikle açtım çünkü herkes atanamıyor ve bu hayat pahalılığında, maddi anlamda ailesinden yeterli destek alamayan on binlerce belki de yüzbinlerce insan var! Üzülerek belirtmeliyim ki ülkemizde özel sektör berbat durumda. Ne açısından tabi ki işçi emekçi açısından. Patronlar -lafım küçük esnafa değil- servetine servet katarken, işçiler çok uzun süre çalışıp hiç birşey satın alamayacakları, şehir dışına çıkamayacakları, daha da kötüsü temel ihtiyacı olan eti bile lüks görüp almayıp oradan tasarruf etmeye çalışıyorlar.
Bu konu daha da uzar ancak asıl konumuza dönelim. Bir şeyi hatırlatmamda fayda var, çalışmanın ayıbı olmaz. Ekmek parası derler ya hani o hesap! Asla gocunmam gocunmayın! Sadece deneyimlerimi bahsetmeye çalışıyorum.
S1-) Migros'ta çalışma saatleri nasıl?
C1-) Arkadaşlar, garsonluk, ön muhasebe, tezgahtarlık yapmış biri olarak söyleyebilirim ki Migros bu konuda çok iyi çünkü günlük çalışma süreniz, 7 saat. 1 saat net yemek molası ve 15 dk + 15 dk ihtiyaç molası. Bu süre zarfında kimse size karışamaz çünkü hakkınızdır. Haftada bir gün izniniz var.
S2-) Migros personeli maaşları ne kadar?
C2-) Soruyu genel almak adına öyle yazdım. Maaşlar genel olarak asgari ücretten yüksek. İşe yeni başlayan biri için az olabilir, deneme süreniz var. Deneme sürenizden sonra sendikaya üye oluyorsunuz ve primler yatmaya başlıyor. Yol parası çalışmaya başladığınız ilk aydan sonra yatıyor. Bonoda çok yüksek olmasa da fena değil. Şuan asgari ücret 17 bin TL, Migros'ta çalışan 4-5 aylık personel toplam 23 bin TL alabilir.
S3-) Migros personel yemeği veriyor mu?
C3-) Evet veriyor, tercihe bağlı değil sadece Ramazan Ayı'nda oruç tutarsanız günlük yemek ücretini sonraki ayda maaş olarak hesabınıza yatırıyor. Yemekleri fena değil, yemek şirketiyle anlaşmışlar ve hepsi hijyen kurallarına uygun bir şekilde geliyor. Lezzetli mi diye soracak olursanız bekar biri olarak söyleyebilirim ki ne kadar kötü olabilir? Dışarıda yediğimiz yemekten ne kadar kötü olabilir? Bazen yağlı bazen kuru bana göre 10 üzerinden 6'lık bir lezzet var diyebilirim. Her gün 4 çeşit ürün gelir. Bugün yazdığım için bugünkü menüyü paylaşayım sizinle, ıspanak, kuskus, süzme yoğurt ve adlandıramadığım çorba :) Kötülemek için yazmadım ben yedim ve lezzeti fena değildi.
S4-) Migros'ta mobbing var mı?
C4-) Arkadaşlar bu sorunun cevabı ne evet ne de hayır. Çünkü bu sorunun cevabı şirketle alakalı bir durum değil. İnsanla alakalı karakterle alakalı. Cahil ve görmemiş bir insandan her türlü şey beklenir. Bir söz vardır: Eşeğe altın semer takmışlar eşek yine eşek! o hesap işte! Çalıştığım yerin ismini vermeyeceğim ama yöneticiler gayet sıcakkanlı saygılı. İşinizi yaptığınız sürece kimsenin saçma sapan birşey demeyeceği bir çalışma ortamı mevcut içlerinde yine birkaç tane var tabi...
S5-) Sanal markette çalışmak nasıl hissettiriyor?
C5-) Yazının benim için asıl can alıcı yeri burası. Ben bu departmana bilerek girmedim. İş başvuru formunda size hangi departmanlarda çalışabilirsiniz diye soruyorlar. Örneğin; şarküteri, kasap, manav vb. gibi cahilliğimle sanal marketi de seçtim! Mülakattaki saygıdeğer insan kaynaklarındaki hanımefendi sanal markete gönderdi beni.
Sanal markette şöyle bir problem var bir süre ve ürün toplama. Bulunduğunuz şehrin merkezi konumu, sosyoekonomik gibi kriterleri önemlidir bu ve benzeri kriterler iş yoğunluğunu etkiler. Online bir işin kolunda çalışacaksanız o iş kolunun mobil uygulamasına bakın. Örneğin teslimat süresi, ürün çeşitleri, kategoeriler vb. gibi ben şuan Migros Hemen operasyonundayım. Siparişleri 5 dk içinde toplama zorunluluğu var tabi ki mağaza müdürününde yok satmama kriteri. Bu şu anlama geliyor ürün bulma zorunluluğuna. Mağazanın büyüklüğüne, reyoncu arkadaşların yardımseverliğine göre değişen bir konu tabi.
Arkadaşlar özel sektörde karlılık esastır. Kurumsal olsun veya olması. Az sayıda veya tam sınırında elemanla iş çevrilir. Sanal markette -toplayıcılık- sürekli bir sipariş akışı var ve ürünleri en kısa sürede toplamanız gerekir. Sanal market sorumlunuz toplama süresi konusunda sürekli bir baskı kurar bu onun işidir, yanlış birşey yapmaz. Reyoncular, sürekli soru sorduğunuz için yardım etme işini bırakabilir ve depoda ürün bakarsınız. Sistemden ürün ne zaman gelmiş, hangi palette gibi araştırmalar yaparsınız ve bu süre kaybı demek!
Güzel ülkemizde seveceğimiz işi bulmak ve yapmak ne yazık ki zor! Çalışma şartları, iş ortamı, çalışma süresi.... Bu maddeler uzar da uzar. Sanal markette benim severek yaptığım bir iş değil. Sadece geçim sağlamak için. İnanın ki birçok iş arkadaşım hatta hepsi memnun değil.
Bu benim bakış açım. Şunu da deneyimlediğim için değil duyduğum için söylüyorum, belki iyileşme vs. olmuştur ama Migros'ta çalışmak diğer zincir marketlerle çalışmaktan daha iyi. Koşulları açısından en azından!
Migros'ta her şey sistemlidir.
Migros'ta beğendiğim diğer bir uygulaması ise, "eğitim" evet doğru okudunuz, "eğitim"!. Migros personeli müşteriye iyi, kaliteli ve hijyenik hizmet versin diye sürekli bir eğitime tabi tutar. Bu eğitimleri gönüllü olarak izleyebilirsiniz, eğer izlemezseniz yöneticiniz izlemenizi ister. Sonuçta bir eğitim var. Nitelikli personel oluşturma çabalarına saygı duydum ve hayran kaldım doğrusu.
S6-) Migros'ta çalışmak genel olarak nasıl bir duygu?
C6-) Arkadaşlar, umarım hepimiz seveceğimiz işi bir gün yaparız ama bazen mecburiyet bu isteğimizi, hayalimizi erteleyebilir. Az önce de belirttiğim gibi garsonluk, tezgahtarlık, ön muhasebe yapmış biri olarak söyleyebilirim ki Migros bu konuda iyi çünkü birçok iş kolu -özel sektör için bahsediyorum- günlük çalışma süresi 10 saat, Migros'ta bu 8,5 saat. Verilen maaş asgari ücretten yüksek. Kurumsal bir firma. Her şey sistemli ve işinizi doğru yaptıktan sonra kimse size karışmaz.
Hayalimizi gerçekleştirene kadar ki mücadelemiz kötünün iyisini bulmak.
Siz siz olun asla pes etmeyin. Çalışın. Çalışalım. Mücadele etmekten asla vazgeçmeyin.
Size bu deneyimimi samimi bir şekilde aktarmaya çalıştım. Sürçü lisan ettiysem affola...
Sizde mutlaka deneyimlerinizden bahsetmeye çalışın lütfen!