Evet arkadaşlar, çoğunuz liseden yeni mezun oldunuz ya da mezuna kaldınız. Heyecanlısınız ve biraz streslisiniz az çok tahmin edebiliyorum.
Sağlık Meslek Lisesi, Radyoloji Teknisyenliği Dalı'ndan mezunum. Bu branştan mezun olan sağlıklı düşünen bireyler, Radyoloji Teknikerliği bölümünü okur, KPSS'ye girer ve atanır, hayatını kurar! Ben öyle yapmadım. Diş Hekimliği bölümü için 2 yıl mezuna kaldım.
Belki on binlerce soru, yüzlerce saat ders, giden onca zaman...
Meslek liseleri, müfredat değişmediyse ilk yıllarda; temel fizik, biyoloji, kimya, matematik gibi dersleri verir. Alt yapım bana göre iyi olmadığından, ideallerimi gerçekleştirmek için mezuna kaldım.
Yanlış hatırlamıyorsam 86 bin sıralamayla Trakya Üniversitesi Odyoloji bölümüne yerleştim.
Hayat şartları zor, her geçen gün daha da zorlaşıyor farkındayım ama mutlaka üniversite okumanızı tavsiye ediyorum.
Herşey diploma değil, mevcut olan kişisel benliğinizin keşfi, olgunlaşmanız, mücadele etme kabiliyetiniz, sosyal öğrenme ve ikna etme becerileri... Bu maddeler uzar da gider.
Kısacası mutlaka üniversite okuyun!
Üniversite seçimi, hayatınızın geri kalanını şekillendirecek unutmayın! Hatırlayın ve kendinizi, mevcut ve gelecek potansiyelinizi analiz edin.
Şimdi size madde madde üniversite tercihi yaparken aklınızda bulundurmanız gereken bazı bilgiler vereceğim. Deneyimlerimi ve yatırım tavsiyesi olmayan değerli tavsiyemi ise ardından paylaşacağım.
Üniversite seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar:
1-) Bölüm Seçimi:
İlgi Alanınıza Uygunluk: Bölüm seçimi yaparken seçtiğiniz bölüm mutlaka tutkuyla, heyecanla yapacağınız, çalışacağınız bölüm olmalıdır. Heyecan duyduğunuz bölümü seçtiğinizde, akademik başarınız ve kariyer basamaklarını tırmanmanız da logaritmik bir şekilde artış gösterecektir.
Gelecek İş Olanakları: Seçtiğiniz bölümden mezun olmanız durumunda iş bulabilecek misiniz? Teknolojinin geleceğini ön görüp simülasyon yapmanız gerekebilir.
2-) Üniversitenin Alt Yapısı:
Öğretim Görevlileri: Gerçekten akademik bir yükseliş, yüksek lisans, doktora gibi bir ilerleme veya gerçek bir eğitim için gideceğiniz üniversitenin akademisyenlerini araştırabilirsiniz. Akademisyenlerin deneyimleri ve uzmanlık alanlarını inceleyebilirsiniz. Alanında tanınmış ve belli başlı başarıları olan akademisyenlerden eğitim almak, çalışmak eğitim kalitenizi ve şevkinizi artırabilir.
Araştırma İmkanları: Üniversitenin staj, araştırma, laboratuvar imkanlarını, olanaklarını mutlaka araştırın.
3-) Üniversitenin İtibarı & Akreditasyonları:
Üniversitenin Tanınırlığı: Seçmeyi düşündüğünüz üniversitenin ulusal ve uluslararası alandaki tanınıtlığı, itibarı, sıralaması vb. gibi noktaları araştırın ve inceleyin.
Akreditasyon: Seçeceğiniz üniversitenin ve bölümün, denetleyen ve ilan eden kurumlar tarafından tanınıp tanınmadığını kontrol edin!
4-) Kampüs Hayatı & Sosyal Aktiviteler:
Kulüpler ve Etkinlikler: Üniversitenin sunduğu öğrenci kulüpleri, spor faaliyetleri, sosyal etkinlikler, kişisel gelişiminiz, sosyal gelişiminiz ve etkili iletişim kurmak için önemlidir.
Kampüs olanakları: Kütüphane, spor salonu, yurtlar ve benzeri kampüs olanakları ne alemde, kalitesi nasıl gibi durumları mutlaka araştırın.
5-) Maddiyat ve Burs İmkanları:
Eğitim Ücretleri: Eğer özel olarak okuyacaksanız yıllık ücretleri ve zam oranlarını araştırın. Ekstra doğabilecek ücret ihtimalini mutlaka göz önünde bulundurun.
Burs ve Finansal Destek: Bakanlık haricinde üniversitenin başarınıza veya seçtiğiniz bölüme göre burs imkanları var mı? Finansal destek programı var mı bunlara da bakmaya çalışın.
6-) Lokasyon:
Üniversitenin Konumu: Şehir merkezi mi, yoksa daha merkezden uzak bir yerde mi? Konaklayacağınız yere olan mesafesi nedir? Zaman önemli...
Ulaşım ve Yaşam Maliyetleri: Bir yer ne kadar merkezdeyse veya merkeze yakınsa birçok şey de o oranda maliyet açısından artış gösterir. Seçim yapacağınız üniversitenin bulunduğu şehrin ulaşım imkanları ve kiralar vb. gibi durumları araştırın.
7-) Uluslararası İmkanlar:
Değişim Programları: Eğer yurt dışı hayaliniz varsa bunu deneyimlemek motivasyon veya gerçekleri görmeniz için etkili olacaktır. Üniversitenin sunduğu Erasmus veya diğer uluslararası değişim programlarını mutlaka araştırın.
Yabancı Dil Eğitimi: İlkokuldan beri İngilizce eğitimi alsakta yetkinliğimiz "What is your name" seviyesinden ileri gidemedi maalesef! Üniversitenin mesleki yabancı dil olanaklarını araştırın.
8-) Mezuniyet Sonrası Destekler:
Kariyer Hizmetleri: Seçmeyi düşündüğünüz üniversitenin mezunlara sunduğu kariyer hizmetleri neler, iş bulma konusunda yardımcı oluyor mu, bunları mutlaka araştırın. Sosyal medya vb. gibi araçlarla illa ki seçmeyi düşündüğünüz bölümden mezun olan birilerini bulacaksınızdır. Çekinmeyin sorun! Sırf utandığınız için hayatınız istemediğiniz şekilde biçimlenmesin!
Mezun Ağı: Üniversitenin mezun ağı güçlü ve etkili mi? Etkileşim ağı ne kadar güçlüyse iş bulma konusunda gerçekleştireceğiniz stratejiler o denli etkili olacaktır. Zamandan tasarruf etmeniz de mümkün olacaktır.
Deneyimlerim:
Arkadaşlar, edindiğim birkaç deneyim var. Zaman hızlı geçiyor. Mühendislik, tasarım, yazılım, teknoloji, uzay gibi yenilikçi bir branş ile ilginiz yoksa mutlaka atama puanları ve sayısına bakın.
Umarım özel sektörde maaşlar ve iş imkanları artış ve çeşitlilik gösterir ancak her geçen gün daha da berbatlaşıyor çünkü mezun sayısı artıyor.
Unutmayın birşey ne kadar çoksa o kadar ucuzdur.
Endüstriyel ve teknolojik geliştirmeye yönelik bölümlere yönelmeniz fena olmayabilir. Düşünün derim.
Şunu belirtmek istiyorum, teknolojik, bilimsel, inovatif, uzay, sanatsal vb. gibi sektörlere ilginiz yoksa amacınız belirli bir maaş almak ve hayatınızı devam ettirmek ise atanma ihtimalinizin en yüksek olduğu stratejik bölümü seçin.
Benim hayalim hiçbir zaman bu olmadı. Monoton bir hayat tercihim olmadı. Unutmayın hayat sizin hayatınız. Kimsenin müdahale etmesine izin vermeyin.
Strateji ve planlı hareket her zaman hayatınızın birincil felsefesi olsun.
Tutkuyla yapacağınız bir meslek olmalı...
Hayallerinizden hiçbir zaman vazgeçmeyin!
Umarım akademik hayatınızda ve kariyerinizde başarılı olursunuz. Umarım bakış açınıza birşeyler katabilmişimdir.