Verification: 3d4870ba6ca0d985
top of page

Odyometrik Kalibrasyon

İnsan bedeni ile bir cihaz eşleştirildiğinde, çalışan sistemin, bedeni algılaması ve devamlılığı için kalibrasyon önemlidir. Kalibrasyon açısından en sık karşılaşılan sorunlar, dönüştürücüler olan; kulaklıklar, kemik vibratörleri ve hoparlörlerdir. Kalibrasyon yapılarak, odyometre cihazının optimum standartları karşılayıp karşılamadığı ve cihaz ayarlarının zaman içerisinde değişime uğrayıp uğramadığının belirlenmesi, tespitinde önem teşkil etmektedir.

Kalibrasyon kelime anlamı, Kalibrasyon, belirlenmiş şartlar altında, doğruluğu bilinen bir ölçüm standardı veya sistemi kullanarak başka bir test veya ölçüm cihazının doğruluğunu değerlendirmek, sapmalarını tanımlamak ve belgelemek için yapılan bir dizi ölçümdür. 

Saf Ses ve Konuşma Odyometrisi için Kontrol Edilmesi Gereken Parametreler:

  1. ​Frekans,

  2. Seviye (Ses Basınç Seviyesi (SPL) ya da Kuvvet Seviyesi (FL),

  3. Zaman.

Odyometre cihazı ilk alındığında ve yıllık periyotlarla mutlaka kalibrasyon ile kontrol edilmelidir.

Acil Kalibrasyon Kontrolünün Gerekli Olduğu Durumlar:

  • ​Arka arkaya test edilen iki hasta da aynı hava-kemik aralığının tespit edildiği durumlar,

  • Test sonuçlarındaki diğer tutarsızlıklar,

Yeni nesil odyometri cihazlarında kulaklıklarda yazlım tabanlı kalibrasyon sistemi mevcuttur. Bu sistemler, kemik iletim veya serbest alan odyometrisi için destekler. 

Enstrümantasyon Temel Ekipmanlar

Bu başlık altında bazı temel ekipmanların tanınması için kısa açıklamalara yer verilecektir.

 

1. Multimetre: Birden çok ölçüm yapabilen cihazlara verilen genel isimdir. Voltaj, akım ve direnç ölçümlerinin tek cihaz üzerinden yapılmasına olanak tanır. ​​​

2. Frekans Sayacı: Olayın tetiklendiği zamanı belirleyen tetik ayarı (voltaj seviyesi ve yönü: pozitif veya negatif yönlü) mevcuttur. Olay sayıcıyla gerçek saati birleştirir. Döngüsel olayların oranının geçen zamana bölünmesi bize frekansı verir. Hertz cinsindendir. Sayıcı tetiklenmiyorsa, tetik seviyesi düşürülmeli ya da sinyal artırılmalıdır. Sayaç beklenenden daha yüksek bir değerdeyse, tetik seviyesi çok düşüktür ve her olay başına birçok tetikleme oluşuyor olabilir.

3. Ses Seviyesi Ölçer(Sound Level Meter): Odyometrelerin kalibrasyonunu ölçmek ve kontrol etmek için kullanılan araçtır. Kalibrasyonda kullanılan mikrofonlar Tip 1'dir. Mikrofonların küçülmesi, frekansın yükselmesi ve hassasiyetin artması anlamına gelmektedir. Hassasiyet, ses basıncının  voltaja aktarma verimliliğini ölçütüdür. Mikrofonlar; basınç mikrofonları, serbest alan mikrofonları veya insidans mikrofonları biçiminde olabilirler.  Ses seviyesi ölçerle mikrofon uyumlu olmalıdır yoksa ekipmanlar hasar görebilir veya yanlış ölçüm sonuçları elde edilebilir. 

Yaygın olarak kullanılan iki tip kalibrasyon cihazı vardır. Bunlar, piston ve akustik kalibratörlerdir. Piston kalibratörler, mekanik bir piston aracılığıyla ses üretir. Akustik kalibratörler ise ses üretimi için elektrikli osilatör ve dönüştürücü kullanır. Her kalibratör esasında belirli frekansta belirli SPL üretmektedir. 

4. Osiloskop: Voltajın zamanın fonksiyonu biçiminde aktarımını sağlar. Analog ve dijital olmak üzere iki tipi mevcuttur.

5. Spektrum Analiz Cihazı: Analog giriş sinyalinin dijital formata dönüşümünü gerçekleştirir. 

[VestibuloCochlear (Vestibüler & Koklear), İşitme & Denge Bilimi'ne Hizmet Eden Topluluk için Oluşturulmuş, Deneyimsel ve Sonuçsal Bir Projedir.] [Odyometri & Odyoloji Camiası için Özgün Notları, Tasarımları & Derleme Makaleleri İçerir.]

bottom of page