İletim Tipi İşitme Kayıpları ve ABR Değerlendirmesi
Genel Özellikler
İletim tipi işitme kayıplarında (İTİK), Auditory Brainstem Response (ABR) testi sonuçlarında bütün dalga latanslarında gecikme gözlenir.
Ancak, bu gecikmeler tüm dalgalarda eşit derecede olduğu için interdalga intervallerde bir değişiklik gözlenmez.
Bu tür işitme kayıplarında latans-şiddet fonksiyon eğrileri, normal deneklerden elde edilen eğrilerin üzerinde ve onlara paralel olarak bulunur.
Ancak, bu eğriler bazı koklear ve retrokoklear patolojilerde de görülebileceği için yalnızca bu eğriler üzerinden İTİK tanısı konulamaz.
Latans-Şiddet Fonksiyon Eğrisi
Sağlıklı bir bireyin 20 dB'deki V. dalga latans değerini gösteren noktadan, hastanın V. dalga latans-şiddet eğrisine doğru yatay bir çizgi çizilirse, bu hattın hastanın eğrisini kestiği noktadaki şiddet değerinden 20 dB çıkarılması ile kişinin 3000 Hz'deki işitme kaybının derecesi %84 doğruluk payı ile belirlenebilir.
Gecikmiş V. Dalga Latansı
Normal değerlere göre 0.3 ms gecikmiş bir V. dalga latansı, yaklaşık 10 dB'lik bir işitme kaybına denk gelir. Bu, işitme kaybının derecesinin belirlenmesinde önemli bir parametredir.
Tanısal Yardımcı Araçlar
Klasik odyolojik yöntemlerin uygulanamayacağı yaştaki infant ve çocuklarda, ABR ile tespit edilen işitme kaybının kondüktif (iletim tipi) olup olmadığını gösterebilmek için timpanometri yardımcı bir tanı aracı olarak kullanılabilir.
Normal Timpanogram ve ABR Gecikmeleri
Eğer normal bir timpanograma karşılık ABR'da gecikmiş latanslar bulunuyorsa, bu durum sensörinöral işitme kaybı veya retrokoklear patoloji ile açıklanabilir. Böyle bir durumda, hastada İTİK, koklear ya da retrokoklear bir patoloji tespit edilemiyorsa, test prosedüründe bir hata olabileceği düşünülmelidir.
Anahtar Kelimeler
iletim tipi işitme kaybı, İTİK, auditory brainstem response, ABR, ABR testi, ABR dalga latansı, latans gecikmesi, interdalga intervalle, latans-şiddet fonksiyon eğrisi, koklear patoloji, retrokoklear patoloji, İTİK tanısı, sağlıklı birey, ABR V. dalga latans değeri, işitme kaybı derecesi, ABR V. dalga latansı, ABR gecikmiş V. dalga latansı, parametre, tanısal araç, yardımcı araç, kalsik odyolojik yöntem, infant, pediatrik grup, ABR ile tespit, işitme kaybı, kondüktif, iletim tipi, timpanometri, tanı aracı, normal timpanogram, ABR gecikmesi, sensörinöral tip işitme kaybı, test prosedürü