İşitme Siniri Aplazisi/Agenezisi ve Hipoplazisi
Tanım ve Genel Bilgiler: İşitme sinirinin yokluğu (aplazi) veya az gelişmişliği (hipoplazi) olarak değerlendirilir. Her iki durumda da konjenital malformasyonlar, iç kulak kanalında (IAM) darlık veya koklear malformasyonlar gözlenir.
Aplazi Durumu
Aplazi durumunda, işitsel bilgi kokleadan (cochlea) sonra işitme sisteminde ilerleyemez.
Periferik işitme sağlam ise normal timpanogram (tympanogram) elde edilir, ancak aplazi görülen tarafta stapes refleks (stapedius reflex) eşikleri alınamaz.
Otoakustik emisyonlar (OAE) genellikle elde edilir, ancak işitsel beyin sapı yanıtları (ABR) elde edilemez.
Hipoplazi Durumu
Hipoplazi durumunda, iç kulak kanalının darlığının (IAM stenozu) genişliğine bağlı olarak koklear fonksiyonlar (cochlear functions) distorsiyon ürünü otoakustik emisyonlar (DPOAE) ile monitörize edilebilir.
Ancak, ABR yanıtları bu durumda da elde edilemez.
Anahtar Kelimeler
işitme siniri, aplazi, az gelişmişlik, hipoplazi, konjenital malformasyonlar, iç kulak kanalı, IAM, koklear malformasyon, aplazi durumu, işitsel bilgi, koklea, cochlea, işitme sistemi, periferik işitme, normal timpanogram, stapes refleks, stapedius reflex, stapes refleks eşiği, otoakustik emisyon, OAE, işitsel beyinsapı yanıtları, ABR, hipoplazi durumu, IAM stenoz, distorsiyon ürünü otoakustik emisyon, DPOAE, monitörizasyon, ABR yanıtı