Auditory Steady State Evoked Response (ASSR) - İşitsel Devamlı Durumda Uyarım Yanıtları
Auditory Steady State Response (ASSR), işitsel uyarılmış potansiyel tekniklerinin en heyecan verici gelişimlerinden biridir. 1984 yılında Dr. Field Rickards tarafından Melbourne Üniversitesi'nde geliştirilmiştir.
ASSR, işitsel sinir yollarının objektif ve otomatik olarak değerlendirilmesine olanak tanır ve özellikle frekansa spesifik işitme kayıplarının tespitinde önemlidir.
Terminoloji
ASSR'nin çeşitli isimlerle anıldığını görmekteyiz:
Amplitude-modulation-following response (AMFR)
Envelope-following response (EFR)
Frequency-following response (FFR)
Steady state evoked response (SSER)
Steady state evoked potential (SSEP)
Auditory steady state response (ASSR)
ASSR Nedir?
ASSR, otomatik, objektif ve istatistiksel bir metotla elektriksel yanıtları değerlendirir.
Bu yanıtlar, işitsel bir yanıt olup olmadığını belirlemek için analiz edilir.
ASSR, amplitüdü ve/veya frekansı modüle edilmiş sinüzoidal sesler (tonlar) gibi sürekli değişken olan uyaranlara verilen cevapların kafa derisinden kaydedilmesi ile elde edilen elektriksel potansiyellerdir.
ASSR'nin Temel Prensipleri
ASSR, EEG dalgaları ve işitsel uyarılar arasındaki bağlantıya dayanarak ölçüm yapar.
ASSR’de taşıyıcı frekansla verilen uyarının modulasyon frekansı beyinde algılanır ve EEG kayıtlarında farklılık yaratır.
Sistem, modulasyon frekansının algılanma derecesini istatistiksel olarak hesaplar ve belirli bir frekansta ve şiddette işitmenin olup olmadığını tespit eder.
Phase Coherence Analysis
Phase coherence analysis, ASSR’nin analizinde kullanılan önemli bir tekniktir. Bu teknik, modüle edilmiş uyaranların EEG sinyal spektrumu üzerindeki etkilerini değerlendirir ve işitsel yanıtların belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
ASSR Testinin Önemi
ASSR, ABR testinin bazı limitasyonlarını aşmak için geliştirilmiştir.
ABR testinde klik uyaranları yüksek frekans yanıtları hakkında bilgi verirken, tone-burst uyaranları senkronize nöral yanıt elde etmekte yetersiz kalabilir.
ASSR, frekansa spesifik yanıtlar elde etmek için daha uygundur ve bu nedenle klinik uygulamalarda önem kazanmıştır.
Steady State Uyaran
Steady state cevaplar, amplitüdü veya frekansı modüle edilmiş saf seslerle elde edilir. Bu uyaranlar işitme sisteminin işitsel uyarana karşı oluşturduğu cevabın elektriksel olarak kaydedilmesini sağlar.
Modülasyon ve Taşıyıcı Frekans
Modülasyon, bir ses dalgasının amplitüdünde, zamanlamasında ve tınısında değişiklik göstermesidir.
Taşıyıcı frekans (CF), standart odyometrik frekans aralığında olup genellikle 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz olarak kullanılır.
Amplitüd modülasyonu (AM) ve frekans modülasyonu (FM) kullanılarak, koklea frekans spesifik ve nöral senkronizasyon sağlayacak şekilde uyarılır.
Amplitüd ve Frekans Modülasyonu
Amplitüd Modülasyonu (AM): Ses dalgasının (uyaranın) amplitüdünün %0 ile %100 arasında değiştirilerek uygulanır.
Frekans Modülasyonu (FM): Sinüzoidal bir dalganın tekrar hızını ifade eder ve taşıyıcı frekansın modülasyon yüzdesi ile belirlenir. Bu modülasyon, uyaranın spektral enerjisini belirler.
Modülasyon Frekansı
Modülasyon frekansı (MF), uyaranın saniyedeki uygulanma hızını belirler.
Galambos ve arkadaşları (1981), 40 Hz modülasyon frekansını popülerleştirmiştir.
Ancak, 40 Hz modülasyon frekansının bazı dezavantajları vardır ve bu nedenle 75 ile 110 Hz arasındaki frekanslar kullanılmaya başlanmıştır.
Bu yüksek modülasyon frekansları, uykudan ve sedasyondan etkilenmez ve infantlarda güvenilir şekilde kayıt yapılmasını sağlar.
ASSR Teknolojileri
Single Frequency: 40Hz, 80-110Hz modülasyon, AM/FM kombinasyonu
Multi Frequency: 70-110Hz, AM tonlar
Monaural Single-Frequency Tekniği
Bir kulakta tek frekans kullanılarak yapılan testlerdir.
Binaural Multiple-Frequency Tekniği
İki kulakta ve tüm frekanslarda aynı anda yapılan testlerdir.
ASSR'nin Nöral Kaynakları
ASSR’nin nöral kaynakları, modulasyon frekansı ile oldukça yakından ilişkilidir. ASSR cevapları, cochlear nucleus, superior olivary complex ve inferior colliculus gibi bölgelerden kaynaklanır.
ASSR'de Kullanılan Uyaran Tipleri
Modüle edilen uyaranlar, ASSR’yi elde etmek için kullanılır çünkü bu uyaranlar kesintisizdir ve spektral distorsiyon problemlerinden etkilenmezler.
ASSR’ler, amplitüdü modüle edilmiş sinüzoidler (AM), frekansı modüle edilmiş sinüzoidler (FM) ve hem amplitüdü hem de frekansı modüle edilmiş sinüzoidler (AM/FM) kullanılarak kaydedilir.
ASSR, işitme kayıplarının tespitinde ve değerlendirilmesinde önemli bir araçtır. Amplitüd ve frekans modülasyonu teknikleri ile koklea frekans spesifik yanıtlar elde edilebilir.
ASSR’nin klinik uygulamalarda rutin kullanımı henüz tam olarak gerçekleşmemiş olsa da, araştırmalar bu tekniğin işitme testlerinde önemli bir yer tutacağını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
auditory steady state response, ASSR, beyinsapı işitsel uyarılmış potansiyeller, field rickards, melbourne üniversitesi, işitsel yollar, objektif değerlendirme, otomatik değerlendirme, spesifif frekans, işitme kaybı, terminoloji, amplitude-modulation-following response, AMFR, envelope-following response, EFR, frequency-following response, FFR, steady state evoked response, SSER, steady state evoked potential, SSEP, istatistiksel metot, elektriksel yanıt, değerlendirme, ASSR değerlendirmesi, işitsel yanıt, amplitüd, frekans, sinüzoidal ses, değişken uyaran, kafa derisi, ASSR kaydı, elektriksel potansiyel, EEG dalgaları, işitsel uyarı, modülasyon frekansı, ölçüm yapmak, taşıyıcı frekans, beyinde algılanma, EEG kaydı, algılanma derecesi, istatistiksel hesaplama, belirli frekans, belirli şiddet, işitmenin tespiti, phase coherence analysis, ASSR analizi, modüle edilmiş uyaran, sinyal spektrumu, EEG sinyal spektrumu, işitsel yanıt belirlenmesi, limitasyon, klik uyaran, yüksek frekans yanıtı, tone-burst uyaran, nöral yanıt, klinik uygulama, steady state uyaran, saf ses, işitme sistemi, elektriksel kayıt, modülasyon, ses dalgası, zamanlama, tını, odyometrik frekans, amplitüd modülasyonu, koklea, nöral senkronizasyon, frekans modülasyonu, spektral enerji, tekrar hızı, uygulanma hızı, galambos, uyku durumu, sedasyon durumu, infant, güvenilir kayıt, ASSR teknolojileri, single frequency, AM/FM kombinasyonu, multi frequency, AM ton, monaural single-frequency tekniği, binaural multiple-frequency tekniği, tek kulak, iki kulak, nöral kaynak, cochlear nucleus, koklear nukleus, superior olivary complex, inferior colliculus, ASSR'nin elde edilmesi, kesintisiz uyaran, spektral distorsiyon problemi, ASSR amplitüdü, sinüzoid, işitme kaybı tespiti, işitme kaybı değerlendirmesi, koklea frekans spesifik yanıt