top of page

İletim Tipi İşitme Kaybı Nedir? Odyogram & Konuşma Odyometrisi Örneği

İletim tipi işitme kaybının odağı dış ve orta kulaktır. Bu tip kayıplar, tıbbi gelişmelerin paralelinde cerrahi ve medikal tedavilere cevap verir.


İletim Tipi İşitme Kaybı Nedenleri:

  • Otitis Media,

  • Daralmış/Yapışık Dış Kulak Yolu,

  • Kemikçik Anomalileri,

  • Atrezi,

  • Stenoz,

  • Dış Kulak Yolu Enfeksiyonları,

  • Kulak Zarı Enfeksiyonları,

  • Dış Kulak Yoluna Yabancı Cisim Kaçması,

  • Kolesteatoma...

gibi yaygın nedenler sayılabilir.


Dış ve orta kulak bozuklukları, konjenital olarak, enfeksiyonel veya travma kaynaklı olabilir.



İletim Tipi İşitme Kaybına Neden Olabilecek Hastalıklar:

  1. Sıkışmış Serumen: Serumen, dış kulak yolundan doğal olarak salgılanır. Bu salgı, kulağın kendini savunmasının bir fonksiyonudur. Bazı bireylerde fazla salgılanabilir. Temizlenmeyen serumen, tıkanıklığa işitmede azlığa sebebiyet verebilir. Genellikle hafif dereceli iletim tipi işitme kaybı nedenidir. Odyogram konfigürasyonu flat (düz) tiptedir. Serumenin dış kulak kanalının içine doğru ilermesi, timpanik membrana (kulak zarı) yaklaşması yüksek frekanslara doğru artan iletim tipi işitme kaybına neden olabilir.

  2. Dış Kulak Yoluna Yabancı Cisim Kaçması,

  3. Otitis Eksterna: Dış kulak yolunun enfeksiyon geçirmesi durumudur. Halk arasında "yüzücü kulağı" olarakta bilinir. Bakteriyel enfeksiyonlar en sık görülme nedenidir. Ağrı, kaşıntı, akıntı, kısmi işitme kaybı gibi bulgulara sık rastlanılmaktadır.

  4. Otitis Media: Orta kulağın iltihabı olarak ifade edilebilir. Çevresel bulaş, sigara dumanına maruziyet, mevsimsel durumlar en sık görülme nedenini oluşturur. Çocuklarda sıklıkla gözlenen bu hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) geçiren çocuklarda sonrasında da gözlenir. Otalji (kulak ağrısı), ateş, kulak akıntısı (otore), iştahsızlık, kusma, ishal gibi belirtileri vardır. Orta kulakta sıvı ve iltihap birikmesi ile sonuçlanabilir.

  5. Efüzyonlu Otitis Media: Akut otolojik (Otoloji, kulağın sağlıklı ve anormal anatomisini ve işlevselliğini, hastalıklarını, tanı ve tedavi yöntemlerini araştıran bir tıp dalıdır.) ya da sistemik semptomlar görülmeden, sağlam olan timpanik membranın (kulak zarı) arkasında efüzyon toplanması durumudur. Orta kulakta; seröz, mukoid, hemorajik ve pürülan olmak üzere dört tür efüzyon mevcuttur. Çocukluk çağında sıklıkla görülür. Etiyolojisinde, enfeksiyon, enflamasyon ve orta kulak aerasyon bozukluğudur (orta kulaktaki havalanma bozukluğundan kaynaklanan negatif basınç sonucunda, kulak zarının orta kulağa doğru çekilip çökmesi). Üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) önemli bir risk faktörüdür. Kulakta dolgunluk hissi, tinnitus, otofoni hasta şikayetlerinde sıklıkla görülür. Teşhisinde otoskopik muayene önemlidir. Sedef renkli, parlak zarı ya da kehribar rengi, gri toprak renkli kulak zarı göze çarpar. Işık üçgeni yoktur. Hastalığın uzaması, kulak zarının matlaşmasına neden olur. Kulak zarının hareketi azalmıştır.

  6. Kronik Otitis Media: Timpanik boşluk (kavite), mastoid hava hücreleri, östaki tüpünün iç yüzeyini döşeyen mukozanın kronik olarak iltihaplanmasıdır. Kulak akıntısı (otore), perfore (yırtılmış/delinmiş) kulak zarı, kronik otitis medianın temelini oluşturmaktadır. Üç aydan uzun süren kulak akıntısı (otore) otitis medianın kronik evreye döndüğünü işaret edebilir. Tablonun daha da uzun sürmesi iltihabın iç kulağa doğru yayılmasına bu da sensörinöral tip işitme kaybına dönüşmesine neden olabilir. Ağrı, akıntı, işitme kaybı (iletim), kanama baş dönmesi görülebilir.

  7. Otoskleroz: Otoskleroz, iç kulak ve orta kulaktaki mikro düzeyde kemik erozyonları ve bunun sonucunda yeni kemik oluşumuyla karakterizedir. Bu yeni kemik yapıları genellikle iletim tipi işitme kaybına yol açar. Normal şartlarda, ses titreşimleri dış kulaktan kulak zarına iletilir ve kulak zarı bu titreşimleri orta kulaktaki çekiç (malleus), örs (inkus) ve üzengi (stapes) kemiklerine iletir. Üzengi kemiğinin hareketi iç kulaktaki sıvıyı da hareket ettirir ve iç kulaktaki hücreler bu hareketlerle uyarılır. Bu hücreler, ses titreşimlerini beyne iletilen elektrik sinyallerine dönüştürür. Herhangi bir aşamada meydana gelen hasar, işitme kaybına neden olabilir. Otoskleroz hastalığında, kulak içinde oluşan yeni kemik odakları çekiç, örs veya üzengi kemiklerini etkiler. Özellikle üzengi kemiğinin hareketini engelleyen otoskleroz, işitme kaybına yol açabilir. İşitme kaybı genellikle bilateraldir (çift taraflı/her iki taraflı). Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte, gebelik oluşumu tetikleyebilir, ilerletebilir. Sadece insanlarda görülür ayrıca insan vücudunda da temporal kemikle sınırlıdır. Kulak dışı bölgede, sistemde görülmez. Stapedial Otoskleroz, iletim tipi ya da mikst tip işitme kaybına neden olurken, koklear otoskleroz, sensörinöral tip işitme kaybına neden olur. İşitme kaybı, tinnitus, baş dönmesi en önemli semptomlardandır.


Odyogramda İletim Tipi İşitme Kaybını Nasıl Anlarız?

Normal İşitme Kemik Yolu: 20 dB'den küçük olmalıdır.

Normal İşitme Hava Yolu: 20 dB'den küçük olmalıdır.


İletim Tipi İşitme Kaybı Kemik Yolu: 20 dB'den küçük olmalıdır.

İletim Tipi İşitme Kaybı Hava Yolu: 20 dB'den büyük olmalıdır.


Saf ses ortalaması alınırken,

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle, hava yolu eşiklerine ait; 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz ortalaması alınır.

İletim tipi işitme kaybında, odağın dış ve orta kulak olduğunu unutmayın.


İletim Tipi İşitme Kaybı Odyogram & Konuşma Odyometrisi Sonucu:


İletim tipi işitme kaybı odyogram sonucu ve konuşma odyometrisi sonucu

Konuşma Odyometrisi Sonuçları:


1-) Saf Ses Ortalaması (PTA) (dB):

Sağ Kulak Hava Yolu: 66 dB

Sağ Kulak Kemik Yolu: 11 dB


Sol Kulak Hava Yolu: 9 dB

Sol Kulak Kemik Yolu: 5 dB


2-) Konuşmayı Anlama Eşiği (SRT) (dB):

Sol Kulak: 10 dB

Sağ Kulak: 25 dB


3-) Konuşmayı Ayırt Etme Skoru (SDS) (%):

Sol Kulak (80 dB): %96

Sağ Kulak (80 dB): %88


4-) En Rahat Ses Yüksekliği (MCL) (dB):

Sol Kulak: 50 dB

Sağ Kulak: 65 dB


5-) Tedirgin Edici Ses Yüksekliği (UCL) (dB):

Sol Kulak: 100 dB

Sağ Kulak: 100 dB


Odyogram Sonucu: Sol kulak normal işitme sınırları içerisinde, sağ kulakta orta-ileri dereceli iletim tipi kaybı mevcuttur. Bu durumda işitme kaybı unilateraldir (tek taraflıdır). Konuşma odyometrisi, sensör organ olan iç kulağın ne kadar algıladığı ve beynin bu algılanan sesi ne kadar yorumladığının ölçüldüğü testtir. Bu yüzden konuşma odyometrisinde olumsuz bir tablo beklenmez.



[VestibuloCochlear (Vestibüler & Koklear), İşitme & Denge Bilimi'ne Hizmet Eden Topluluk için Oluşturulmuş, Deneyimsel ve Sonuçsal Bir Projedir.] [Odyometri & Odyoloji Camiası için Özgün Notları, Tasarımları & Derleme Makaleleri İçerir.]

Anahtar Kelimeler

konuşmayı ayırt etme skoru (SDS), konuşma odyometrisi, odyogram örneği, saf ses ortalaması (PTA), konuşmayı anlama eşiği (SRT), orta kulak, dış kulak, iletim tipi işitme kaybı, konjenital, efüzyonlu otitis media, kronik otitis media, hava yolu, kemik yolu, cerrahi tedavi, otitis media, otoskleroz, medikal tedavi, daralmış/yapışık dış kulak yolu, kemikçik anomalileri, atrezi, stenoz, dış kulak yolu enfeksiyonları, yabancı cisim kaçması, kolesteatoma, dış kulak bozuklukları, orta kulak bozuklukları, enfeksiyonel, travma, sıkışmış serumen, otitis eksterna

bottom of page