top of page

Koklear Yapı ve İşlev: Lateral Duvar ve Stria Vaskularis

Lateral Duvar

Lateral duvar, stria vaskularis ve spiral ligamenti içeren skala medianın lateral görünüşü olarak tanımlanır. Bu bölümde, stria vaskularisin ve spiral ligamentin anatomik ve fonksiyonel özellikleri detaylı olarak ele alınmaktadır.

scala tympani, scala vestibuli, tectorial membrane, scala media, lateral wall, lateral duvar, reissner membran, apikal, kokleanın enine kesiti, otik kapsül, bazal kısım, corti organı

Stria Vaskularis

Stria vaskularis, koklear duktusun endolenfatik sınırını oluşturur. Reissner membranının bağlanma yerinden, spiral prominense kadar uzanır ve damarlı bir epitel dokusudur. Stria, koklear endolenfe K+ sekresyonu yaparak, endokoklear potansiyele (EP) direkt olarak katkıda bulunur.


Stria vaskularisin hücreleri Na+-K+-ATPaz bakımından zengindir, bu hücrelerde karbonik anhidraz varlığı histolojik olarak önerilmiş fakat immunohistokimyasal olarak gösterilememiştir. Bu bölgenin koklear fonksiyon için önemli rol oynadığı düşünülmektedir.


Çinçilya stria vaskularisinin ortalama uzunluğu 25,22 mm’dir; genişliği ve kalınlığı ise koklea tabanına doğru azalır. Stria vaskularis medialden laterale doğru üç hücre tabakasından oluşur: marjinal, intermediate ve bazal hücreler.


Marjinal Hücreler

Marjinal hücreler, membranöz labirentten oluşan epitel hücreli polarize bir homojen tabakadır. Bu hücreler, skala mediadaki sıvı alana tek bir tabaka halinde organize olmuştur ve stria vaskularisin temel fonksiyonel birimidir. Marjinal hücreler, koklear endolenfin düşük sodyum, yüksek potasyum iyon konsantrasyonunun sürdürülmesini sağlar. Bu hücreler, Na+-K+-ATPaz ve Na-K-Cl kotransporter'den zengin çok sayıda mitokondri içerir.


Scanning Elektron Mikroskobik (SEM) incelemelerde marjinal hücrelerin yüzeyinin mikrovilluslarla örtülü ve hekzagonal şekilli olduğu görülmüştür. Mikrovilluslar, lümendeki sıvı ile ilişkisinde belirgin emilim ve sekresyon yapmaktadır. Marjinal hücreler arasındaki bağlantılar klasik olarak, sıkı bağlantılar, komşu bağlantılar ve desmosomlar şeklinde organize olmuştur.

Marjinal hücrelerde tanımlanan diğer moleküller, iyonik pompalar ve kanallardır.


Na+-K+-Cl- kotransporter marjinal hücrelerin bazolateral membranında lokalize olmuştur. Na+-K+-ATPaz, endolenfatik iyon kompozisyonunun devamı ve endokoklear potansiyelin üretimi için stria vaskularis fonksiyonlarında önemli bir rol oynar.


Intermediate ve Bazal Hücreler

Stria vaskularisin marjinal hücrelerin lateralinde intermediate hücreler bulunur. Bu hücreler, marjinal hücrelere parmaksı uzantılar yaparlar fakat lümen yüzeyine ulaşamazlar. Intermediate hücreler, olasılıkla nöral krestten köken alan, melanin içeren melanositler olarak bilinir.


Melanositler, EP üretiminde önemli rol oynar ve bu fonksiyon melaninden bağımsızdır.

Bazal hücreler, intermediate hücre tabakasının lateraline yerleşmiştir ve spiral ligamente komşudur. Bu hücreler, Na+-K+-ATPaz’dan yoksundur ve stria vaskularis ile spiral ligament arasında bir bariyer oluşturduğu düşünülür.


Spiral Ligament

Spiral ligament, otik kapsül ve stria vaskularis arasına lokalize olmuştur. Esas olarak ekstrasellüler materyelin dâhil olduğu bağ doku elementleri içerir ve bu hücreler mezenşimal kaynaklıdır. Kapiller yatak, stria vaskularise mekanik destek sağlar ve diğer önemli fonksiyonları vardır. Baziler membranın lateral kısmını tutar ve kokleanın iyonik dengesinin devamını sağlar.


Spiral ligament, skala timpani ve skala vestibuli perilenfatik boşluklarının sınırını oluşturur.

Spiral ligamentteki fibroblastlar, baziler membran gerimini üretir veya düzenler. Spiral ligament boyunca sıkı bağlantı bölgeleri ve Na+-K+-ATPaz pompası, endolenfteki yüksek K+ konsantrasyonunun devamını sağlar.


İyon transportu için özelleşmiş fibrositler ise Tip I, II, III ve IV olarak sınıflandırılabilir.

Anahtar Kelimeler

lateral duvar, stria vaskularis, spiral ligament, skala media, lateral görünüş, anatomik özellik, fonksiyonel özellik, koklear duktus, endolenfatik sınır, reissner membranı, spiral prominens, epitel doku, koklear endolenf, potasyum sekresyonu, endokoklear potansiyel (EP), sodyum, ATPaz, karbonik anhidraz, histoloji, immunohistokimyal, koklear fonksiyon, çinçilya, koklea'nın tabanı, medial, lateral, marjinal, intermediate, bazal hücre, membranöz labirent, epitel hücre, homojen tabaka, iyon konsantrasyonu, kotransporter, mitokondri, scannig elektron mikroskop (SEM), mikrovillus, hekzagonal şekil, lümen, emilim, sekresyon, desmosom, molekül, iyonik pompa, kanal, bazolateral membran, endolenfatik iyon kompozisyonu, stria vaskülaris, nöral krest, melanin, melanosit, otik kapsül, bağ doku element, mezensimal, kapiller yatak, mekanik destek, iyon dengesi, skala timpani, skala vestibuli, perilenfatik boşluk, fibroblast, iyon transportu, fibrosit, tip I, tip II, tip III, tip IV

bottom of page