top of page

Odyolojik Vakalar IV: Doğuştan & Progresif İşitme Kaybı

İncelemeye konu olan işitme kaybı, 27 yaşında erkek bireye aittir. Anamnezde doğuştan gelen ve ailede de görülen işitme kaybı mevcuttur. Aşağıda odyometrik bulgular ve odyolojik öneriler yer almaktadır.

doğuştan ve progresif işitme kaybı odyogram örneği, odyogram örneği, odyolojik vakalar, odyogram yorumlama

Konuşma Odyometrisi Sonuçları:

 

1-) Saf Ses Ortalaması (PTA) (dB):

Sol Kulak Hava Yolu: 86 dB

Sol Kulak Kemik Yolu: 76 dB

 

Sağ Kulak Hava Yolu: 111 dB

Sağ Kulak Kemik Yolu: 81 dB

 

2-) Konuşmayı Anlama Eşiği (SRT) (dB):

Sol Kulak: 90 dB

Sağ Kulak: 105 dB

 

3-) Konuşmayı Ayırt Etme Skoru (SDS) (%):

Sol Kulak (95 dB): %32

Sağ Kulak (110 dB): %NA (Cevap Yok)

 

4-) En Rahat Ses Yüksekliği (MCL) (dB):

Sol Kulak: 100 dB

Sağ Kulak: 110 dB+

 

5-) Tedirgin Edici Ses Yüksekliği (UCL) (dB):

Sol Kulak: 110 dB+

Sağ Kulak: 110 dB+


Odyogram Sonucu: Hastanın sol kulağında birden düşen -2000 Hz bölgesinde 25 dB'lik kayıpla- ileri dereceli sensörinöral tip işitme kaybı mevcuttur. Sağ kulakta ise, birden düşen tip konfigürasyonlu çok ileri dereceli mikst tip işitme kaybı mevcuttur.


Hastanın sol kulağında %32 ayırt etme gözlenmişken, sağ kulağında ise ayırt etme skoru için yeterli veriye, yanıta ulaşılamamıştır.


Dinamik aralık oldukça daralmış olup, eşiklerde hafif olsa da ayırt etme skorlarında oldukça büyük bir asimetri söz konusudur.


Odyolojik Yorumlama:

  • Dar olan dinamik aralık ile yüksek MPO ihtiyacı işitme cihazı modeli konusunda bir soru işareti oluşturabilir.

  • LDL'ye mutlaka bakılmalıdır. İleri ve çok ileri dereceli kayıplarda yüksek MPO ve kazanç ile hastanın konforu bir nebze olsun artırılırken, ses şiddeti arttıkça anlama, anlamlandırma sorunları yaşanacaktır.

  • Bilateral cihaz uygulaması yapılabilir fakat sol kulakta mevcut bir ayırt etme varken sağ kulakta ayırt etme yok, bu tür durumlarda testin doğruluğu için tekrar test yapılmalıdır ve teyit alınmalıdır. Test yine aynı sonuç veriyorsa, bu hasta da, sağ kulak sol kulağın anlama skorlarını olumsuz etkileyebilir yani iki tarafa da cihaz uygulaması mevcut olan sol kulak ayırt etme skorlarını sağ kulaktan dolayı daha kötü hale getirebilir.

  • Bicros uygulama mutlaka denenmelidir.

  • Asimetri olduğu için, öncelikle her iki kulağa da cihaz uygulaması denenmelidir. Sol tarafa işitme cihazı takılıp, sağ kulağa yani kötü olan kulağa da cros model uygulanabilir. Ses sağdan sola atlatılabilir.

  • Bicros uygulamasının yapılamadığı durumlarda, sadece sol kulağa işitme cihazı uygulanabilir.

  • Aksesuar önerisinde bulunulmalıdır.

  • Sol kulağa SP veya UP, sağ kulağa ise UP, Full Shell yumuşak kalıp uygulaması yapılabilir.

  • Sert kalıp uygulaması tercih edilmemelidir çünkü feed back oluşturma ihtimali söz konusudur.

  • Vent açılmamalıdır. Vent açılırsa yüksek frekanslara kazanç sağlama imkanı sınırlanabilir.

  • Frekans taşıma uygulaması denenebilir. 4000-8000 Hz bölgesi oldukça kötü olduğundan bu bölge 2000 Hz'e çekilirse, sol kulağın konuşmayı ayırt etmesinde iyileştirme olabilir.

  • İmplant seçeneği hastaya sunulmalıdır.

  • Asimetrisi olan hastalarda, eşiklerden ziyade ayırt etme skorlarında simetri kontrolü manuel olarak yapılmalıdır. Klinisyen hastadan belli mesafede simetri kontrolü yapmalıdır.



[VestibuloCochlear (Vestibüler & Koklear), İşitme & Denge Bilimi'ne Hizmet Eden Topluluk için Oluşturulmuş, Deneyimsel ve Sonuçsal Bir Projedir.] [Odyometri & Odyoloji Camiası için Özgün Notları, Tasarımları & Derleme Makaleleri İçerir.]

Anahtar Kelimeler

konuşmayı ayırt etme skoru (SDS), konuşma odyometrisi, odyogram örneği, sensörinöral tip işitme kaybı, saf ses ortalaması (PTA), konuşmayı anlama eşiği (SRT), tedirgin edici ses yüksekliği (UCL), en rahat dinleme seviyesi (MCL), işitme cihazı uygulaması, odyolojik vakalar, bilateral işitme cihazı uygulaması, anamnez, odyometrik bulgular, dinamik aralık, mikst tip işitme kaybı, doğuştan gelen işitme kaybı, birden düşen tip konfigürasyon, odyolojik değerlendirme, çok ileri dereceli işitme kaybı, frekans taşıma, işitme cihazı aksesuarları, ileri dereceli işitme kaybı, progresif işitme kaybı, odyogram sonucu, asimetrik işitme kaybı, MPO, LDL, test doğruluğu, bicros uygulama, implant

bottom of page