top of page

Odyolojik Vakalar V: Presbiakuzi & Kulak Zarı Perforasyonu

Bu odyolojik vaka örneği, hasta 56 yaşında erkek bireye aittir. Hastanın anamnezinde; özellikle konuşmaları anlamada eskiye nazaran oldukça zorluk, yüksek seslere karşı rahatsızlık, tolerans durumunun azalması, kulakta çınlama, bazen denge bozulması,


Özellikle sağ kulakta, kulak ağrısı, kulakta akıntı, kulak çınlaması ve uğultu ayrıca dolgunluk şikayetleriyle gelmiştir.


Aşağıda odyogram sonucu ve konuşma odyometrisi verileri yer almaktadır.

kulak zarı perforasyonu, presbiakuzi'ye bağlı sensörinöral tip işitme kaybı odyogram örneği, odyolojik vakalar, mikst tip işitme kaybı, odyoloji, odyometri...

Konuşma Odyometrisi Sonuçları:

 

1-) Saf Ses Ortalaması (PTA) (dB):

Sol Kulak Hava Yolu: 48 dB

Sol Kulak Kemik Yolu: 40 dB

 

Sağ Kulak Hava Yolu: 58 dB

Sağ Kulak Kemik Yolu: 36 dB

 

2-) Konuşmayı Anlama Eşiği (SRT) (dB):

Sol Kulak: 45 dB

Sağ Kulak: 60 dB

 

3-) Konuşmayı Ayırt Etme Skoru (SDS) (%):

Sol Kulak (75 dB): %72

Sağ Kulak (80 dB): %92

 

4-) En Rahat Ses Yüksekliği (MCL) (dB):

Sol Kulak: 85 dB

Sağ Kulak: 80 dB

 

5-) Tedirgin Edici Ses Yüksekliği (UCL) (dB):

Sol Kulak: 100 dB ve üstü

Sağ Kulak: 100 dB ve üstü


Odyogram Sonucu: Hastanın sol kulağında orta dereceli sensörinöral tip işitme kaybı varken, sağ kulağında ise orta-ileri dereceli mikst tip işitme kaybı vardır. Hastanın sol kulağında, nöral presbiakuzi tip kayıp şüphesi varken, sağ kulağında kulak zarı perforasyonu şüphesi olabilir çünkü 250 ve 500 Hz olan alçak frekanslar genellikle orta kulak patolojilerinde kulak zarı perforasyonlarında gözlenebilir. Konuşma skorları incelendiği zaman sağ kulaktaki yüksek skorların yüksek olması iletim komponentinin daha ağır bastığına işaret etmektedir. Sol kulaktaki skorlar ise, nöral yolların hasarına bağlı olarak orta dereceli zorluk yaşayan bir hastanın verileridir.


İşitme cihazı önerileri ve tavsiyesine geçilmeden önce, perforasyon şüphesi olunan sağ kulağın KBB hekimi tarafından incelenmesi ve cerrahi seçenekte dahil olmak üzere tedavisinin tamamlanması gereklidir. Sağ kulaktaki mikst tip kaybının iletim komponentinin tedavi edilmesi gereklidir.


Perfore kulağa işitme cihazı verilmeden önce KBB hekimine gidilmesi gerektiği hastaya belirtilmelidir. Sorumluluğu doktor almalı ve onay vermelidir.

  • Sağ kulaktaki orta kulak patolojisinden dolayı saf ses odyometri testinde asimetri söz konusudur.

  • Dinamik aralıkta ciddi bir daralma yoktur.

  • İletim komponenti daha ağır basan vakalarda dinamik aralıkta daralma beklenmez. Hava-kemik aralığı olan vakalarda, sensörinöral tip kayıplara göre daralma gerçekleşmez.

  • Çift cihaz kullanımı önerilmelidir. Her iki kulakta işitme kazandırılmalıdır.

  • Kulakta akıntısı olan hastalara cihaz uygulama işlemi yapılmamalıdır.

  • Kulak zarı tedavi edilene kadar cihaz uygulamasına sol kulaktan başlanılmalıdır.

  • Kulak zarı perforasyonu tedavisi yapılmazsa işitme kaybından daha büyük tehlikelere sebep olabilir. Örneğin kolesteatoma gibi patolojik hastalıklara neden olabilir. Kısmi felçlere kadar ilerleme gösterebilir.

  • Kulak zarının perfore olduğu sağ kulağa, akıntı ihtimaline karşın kanal içi (CIC) cihaz modeli veya ventsiz uygulama yapılmamalıdır.

  • Her iki kulakta sensörinöral tip işitme kaybı olsaydı, vent açılmazdı. Hastanın sağ kulağında hava-kemik aralığı var ve kulak zarı perfore olmuşsa, 1 mm, 2 mm vent açılmalıdır.

  • Akıntı varlığı, enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.

  • Vent açılması işitme kazancını, sağ kulakta bir miktar olumsuz etkileyecektir. Orta frekanslar olan 1000 ve 2000 Hz'ler sağ kulakta hali hazırda kötü değildir. Vent uygulaması yapılsa bile, alçak frekanslar olan 250, 500 Hz'ler en kötü şartlarda bile 40-45 dB seviyesinde iyileşme gösterecektir.

  • İşitme kazancının teyit edilmesi için, kazancın sağlanıp sağlanmadığının testpiti için REM uygulaması mutlaka yapılmalıdır.



[VestibuloCochlear (Vestibüler & Koklear), İşitme & Denge Bilimi'ne Hizmet Eden Topluluk için Oluşturulmuş, Deneyimsel ve Sonuçsal Bir Projedir.] [Odyometri & Odyoloji Camiası için Özgün Notları, Tasarımları & Derleme Makaleleri İçerir.]

Anahtar Kelimeler

konuşmayı ayırt etme skoru (SDS), konuşma odyometrisi, odyogram örneği, sensörinöral tip işitme kaybı, saf ses ortalaması (PTA), konuşmayı anlama eşiği (SRT), tedirgin edici ses yüksekliği (UCL), en rahat dinleme seviyesi (MCL), presbiakuzi, orta kulak, işitme cihazı uygulaması, kulakta dolgunluk hissi, odyolojik vakalar, bilateral işitme cihazı uygulaması, anamnez, dinamik aralık, mikst tip işitme kaybı, nöral presbiakuzi, alçak frekanslar, vent, işitme cihazı frekans kazancı, kulak zarı perforasyonu, çınlama/uğultu, işitme kaybı derecesi, yüksek seslere karşı duyarlılık, kulak akıntısı, iletim komponenti, nöral yollar, KBB hekimliği, kolesteatoma

bottom of page