top of page

İşitsel Nöropati ve EcochG: Zamansal Kodlama Bozukluğu

İşitsel Nöropati Nedir?

İşitsel nöropati, işitsel sinir liflerindeki akustik sinyallerin zamansal kodlamasının bozulması ve temporal ipuçlarına dayanan işitsel algıların etkilenmesiyle karakterize edilen bir işitme bozukluğudur.


Koklea ve İşitsel Sinir Aktivitesi

Canlı kokleadaki postsinaptik membran ve işitsel sinir liflerinin aktivasyon dinamikleri, hızlı ve kesintisiz sinyal iletimi için optimal şekilde düzenlenmiştir.

Presinaptik düzeyde, akustik sinyallerin zaman hassasiyeti Ca kanalları aracılığıyla sağlanır ve presinaptik alandaki ribbon sinaps etkinliği, glutamat salınımının artmasıyla işitsel afferent sinir fibrillerinde eksitatör postsinaptik potansiyeli AMPA reseptörleri ile tetikler.

işitsel nöropatik spektrum bozukluğu, AN. koklea işitsel sinir aktivitesi

Bozulmuş Mekanizmalar ve Etkileri

Bu mekanizmalardan herhangi birinin bozulması, akustik sinyallerdeki geçici kodlamanın hassasiyetini önemli ölçüde azaltabilir.


Hem presinaptik hem de postsinaptik düzeydeki bozukluklar, işitsel sinir aktivitesinde anormal senkronizasyona ve işitme fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir.


İşitsel Nöropati Belirtileri ve Bulguları

İşitsel nöropati genellikle bilateral işitme kaybı ile karakterizedir ve her yaşta ortaya çıkabilir.

Otoakustik emisyonlar (OAE) ve/veya koklear mikrofoniklerin elde edilmesi, işitsel sistemlerin fonksiyonel olduğunu gösterir.

ABR (Auditory Brainstem Response) dalga morfolojisi ve latansları genellikle bozuktur veya dalgalar tamamen elde edilemeyebilir.

Konuşma anlama yeteneği işitsel nöropati olan hastalarda sıkça etkilenir.



EcochG'nin Tanıdaki Rolü

Son on yılda EcochG kayıtları, işitsel nöropati tanısında hem reseptör hem de nöral düzeyde değerli bilgiler sağlamasıyla önem kazanmıştır.

Örneğin, 11 yaşındaki bir erkek çocukta, bilinmeyen bir etiyoloji ile işitsel nöropati tanısı konmuş ve SP (Summating Potential) uzaması gözlenmiş, IHC (Inner Hair Cell) aktivasyonu ile ilişkili periferik bir işitsel bozukluk olduğu belirlenmiştir.

Normal işitenlerle karşılaştırıldığında, işitsel nöropati hastalarında SP-CAP (Compound Action Potential) potansiyellerinde amplitüd azalması, latans gecikmesi ve süre artışı gözlenmektedir.

Anahtar Kelimeler

işitsel nöropati, işitsel sinir lifleri, akustik sinyaller, zamansal kodlama, işitsel algı, işitme bozukluğu, koklea, işitsel sinir aktivitesi, postsinaptik membran, aktivasyon dinamikleri, sinyal iletimi, presinaptik düzey, ribbon sinaps etkinliği, glutamat, afferent sinir fibrilleri, postsinaptik potansiyel, AMPA reseptörleri, geçici kodlama, anormal senkronizasyon, işitme fonksiyonları, bilateral işitme kaybı, otoakustik emisyonlar, OAE, koklear mikrofonikler, ABR, auditory brainstem response, dalga morfolojisi, latans, konuşmayı anlama yeteneği, EcochG, tanı, reseptör, nöral, sumasyon potansiyeli, iç tüylü hücreler, periferik işitsel bozukluk

bottom of page