Ototoksite | Etkileri | Alınması Gereken Önlemler | Sensörinöral Tip İşitme Kaybı | Timpanometri | Odyogram | Konuşma Odyometrisi Örneği
Ototoksite, bazı kimyasal maddelerin ve ilaçların iç kulağa zarar vermesi hatta denge sorunlarına neden olma potansiyeli olarak ifade edilebilir. Ototoksik olarak kabul edilen bazı maddelerin, iç kulaktaki tüy hücrelerine, sinir hücrelerine geçici veya kalıcı zarar verebildiği yapılan çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır.
Salisilatlar, loop diüretikleri, aminoglikozid ve bazı kemoterapötik ajanlarda olmak züere ototoksik etki oluşturan birçok ilaç vardır.
Toluen, stiren, kurşun, karbon monoksit, cıva ve diğer toksik kimyallarda da ototoksik etkiye neden olabilecek kimyasallar yer almaktadır.
Yapılan çalışmalar, ototoksite varlığının presbiakuzi'yi hızlandırdığı sonucunu çıkartmıştır.
Ototoksite'ye belli bir sürenin üzerinde maruziyet, özellikle iç kulakta tüylü hücrelere zarar vermekte ve bu da spesifik olarak sensörinöral tip işitme kaybına neden olmaktadır.
Alınması Gereken Önlemler
Bu ajanlara maruz kalınmasının önüne geçmek, en aza indirmek, işitme kaybının daha spesifik olarak presbiakuzi'ye bağlı işitme kaybının önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
Ototoksite riski, ilacın veya toksik maddeye maruz kalma süresine, türüne, ilacın kullanıldığı tedavi süresine ve bireyin bağışıklık sistemine bağlı olarak duyarlılığına göre değişmektedir.
Özellikle iç kulak hasarının önlenmesi ya da azaltılması amacıyla, ototoksite etkisi oluşturabilecek ilaçların reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Alternatif tedavi metotları mümkün olduğunca araştırılmalıdır.
İşitme kaybının riskinin azaltılması için tedavi boyunca periyodik olarak işitme testleri yapılmalı ve işitsel yolların durumu kontrol edilmelidir.
Aminoglikozidler,
Salisilatlar,
Cisplatin,
Kinin,
Sıtma ilaçları,
Antibiyotikler gibi kimyasal türevler, ototoksite'ye neden olabilmektedir.
Aşağıdaki çalışmada ototoksite'ye maruz kalan bir hastanın odyogram, konuşma odyometrisi ve timpanometri sonuçları yer almaktadır.
Konuşma Odyometrisi Sonuçları:
1-) Saf Ses Ortalaması (PTA) (dB):
Sol Kulak Hava Yolu: 35 dB
Sol Kulak Kemik Yolu: 31 dB
Sağ Kulak Hava Yolu: 38 dB
Sağ Kulak Kemik Yolu: 33 dB
2-) Konuşmayı Anlama Eşiği (SRT) (dB):
Sol Kulak: 35 dB
Sağ Kulak: 40 dB
3-) Konuşmayı Ayırt Etme Skoru (SDS) (%):
Sol Kulak (75 dB): %88
Sağ Kulak (80 dB): %84
4-) En Rahat Ses Yüksekliği (MCL) (dB):
Sol Kulak: 80 dB
Sağ Kulak: 90 dB
5-) Tedirgin Edici Ses Yüksekliği (UCL) (dB):
Sol Kulak: 100 dB üstü
Sağ Kulak: 100 dB üstü
Timpanometri Sonuçları:
Sol OKB: -99 daPa
Komplians: 0,43 cc
Kanal Volümü: 0,8 cm3
Sağ OKB: -41 daPa
Komplians: 0,3 cc
Kanal Volümü: 0,7 cm3
Test Sonuçlarının Yorumlanması: Tip A timpanometri sonucu ile orta kulakta herhangi bir patoloji olmadığı sonucuna varılmıştır. Hastada bilateral, simetrik hafif dereceli sensörinöral tip işitme kaybı mevcuttur. Özellikle her iki taraf için 1000 Hz'ten sonra çok keskin düşen tip konfigürasyon mevcuttur. Hastanın mevcut skorlarının korunması ve daha kötüye gitmemesi için bilateral (çift taraflı) cihaz kullanımı önerilmeli ve bilgilendirilmelidir. KBB hekimliğine test sonuçlarıyla yönlendirilmelidir.
[VestibuloCochlear (Vestibüler & Koklear), İşitme & Denge Bilimi'ne Hizmet Eden Topluluk için Oluşturulmuş, Deneyimsel ve Sonuçsal Bir Projedir.] [Odyometri & Odyoloji Camiası için Özgün Notları, Tasarımları & Derleme Makaleleri İçerir.]
Anahtar Kelimeler
konuşmayı ayırt etme skoru (SDS), konuşma odyometrisi, odyogram örneği, sensörinöral işitme kaybı, saf ses ortalaması (PTA), konuşmayı anlama eşiği (SRT), tedirgin edici ses yüksekliği (UCL), en rahat dinleme seviyesi (MCL), presbiakuzi, iç kulak, odyogram yorumlama, ototoksite, ototoksik ilaçlar, timpanometri, timpanogram, tüylü hücreler, timpanometri testi, loop diüretikler, aminoglikozid, sinir hücreleri, kimyasal maddeler, denge sorunları, geçici/kalıcı zarar, kemoterapötik ajanlar, ototoksik etki, salisilat, cisplatin, kinin, sıtma ilaçları, antibiyotikler