top of page
< Geri

Labirentit | Nedenleri | Patofizyolojisi | Klinik Bulguları | Tanısı | Tedavi Yöntemleri

Labirentit, iç kulağın enflamatuar hastalığı olarak ifade edilebilir. Klinik açıdan hastalığın işitme ve denge sistemi üzerine etkileri, belirtileri farklılık gösterir. Unilateral (tek taraflı) olabileceği gibi bilateral (her iki taraflı) -tek kulak, her iki kulak- olarakta hastalık kendini gösterebilir.


Vakalar incelendiğinde çoğunlukla unilateral (tek kulağı tutan) olarak gözlenmekte ve işitme kaybı yapabilmektedir. Konjenital olabileceği gibi edinsel olarakta karşımıza çıkabilir. Labirentit varyasyonu olan "meningojenik süpüratif labirentit" 2 yaşından küçük çocukları etkilemektedir.

iç kulak organ ve oluşumları, iç kulak yapıları, koklea, semisirküler kanallar

Nedenleri

Vakaların genelinde; infektif (viral), bakteriyel, protozoal, noninfektif, otoimmün gibi durumlar en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Labirentit hastalığının nedenlerini iki başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar, viral labirentit nedenleri, bakteriyel labirentit nedenleri olmak üzere.


1-) Viral Labirentit Nedenleri: CMV, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, influenza, parainfluenza, koksaki virüsleri (Koksaki virüsleri, enterovirüs ailesine ait, küçük ve zarfsız tek zincirli RNA virüsleridir. Dünyada yaygın olarak bulunan bu virüsler, genellikle dışkı ve oral yolla bulaşır. İlk olarak ABD'nin New York eyaletindeki Coxsackie kasabasında keşfedilmiştir. Koksaki virüsleri, çeşitli alt gruplara ayrılarak farklı enfeksiyonlara yol açabilir, ancak genellikle hafif semptomlar gösterir ve çocuklarda daha sık görülür.)...


2-) Bakteriyel Labirentit Nedenleri: Pnömokok, H. influenza, N. meningitidis, M. catharalis, proteuslar, E. coli, M. tuberculosis...


Patofizyolojisi

Bakteriyel labirentit perilenfatik boşlukta etkinlik gösterirken, viral labirentit ise endolenfatik boşluğu tutmaktadır.


Orta kulak mastoid hücrelerde meydana gelen enfeksiyon labirentte genellikle horizontal kanalda dehissans yoluyla yayılmaktadır.


Meningojenik labirentit, çocukluk çağının denge ve işitme kaybına neden olan etkenlerinden biridir. Genellikle her iki tarafı tutar yani bilateraldir.

labirentit nedir, labirentit nedenleri, patofizyolojisi, klinik bulguları, tedavi yöntemleri, deshissans, işitme ve denge kaybına neden olan hastalıklar

Klinik Bulgular

Vertigo, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, tinnitus, spontan nistagmus, hastalık bu hastalık sürecinde etkilenen kulak tarafına düşmeye meyillidir. Nistagmuslar, vizüel fiksasyonla suprese edilebilmektedir. Otalji, akıntı, ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonu), bulantı, kusma, ateş, fasial paralizi gibi bulgular ile tanı koymak mümkün olabilir. Bu bulgular, aynı hastada aynı anda gerçekleşmez.


Tanı

Labirentit'in kesin tanısı için bu hastalık özelinde bir test geliştirilememiştir. Tanı klinik araç ve yöntemlerle konmaktadır. BOS veya orta kulaktan kültür alınarak ve incelenerek tanı koyulması için bilimsel ve teknik adım atılabilir.


Manyetik rezonans görüntüleme tekniğinde (MRG) vestibül ve semisirküler kanallarda (SSK) opaklaşma görülmesi labirentit tanısı konması için belirleyici olabilir.


Bilgisayarlı tomografi (BT) ile kronik labirentit ossifikasyon veya koklear ossifikasyon ile de belirlenebilir.


(Ossifikasyon, kemik dokusunun oluşması sürecidir ve kemikleşme olarak da bilinir. Bu süreç normal olarak veya hastalık nedeniyle gerçekleşebilir. Normal kemikleşmede, kemiğin kalınlığını artıran periostal ossifikasyon ve uzunluğunu artıran endokondral ossifikasyon bulunur. Kıkırdak, mineral birikimi ile sertleşerek kemikleşir. Hastalık kaynaklı kemikleşmede ise yumuşak dokular kemik dokusuna dönüşür.)


Tedavi

Tedavi metodunda ise, antiviral ajanlar, kültüre uygun antibiyotikler ve steroidler kullanılabilir. Bu yöntemlerin kullanılması, semtompların ve bulguların belli bir bölümünü düzeltebilir ancak işitme kaybı üzerinde tedavi etkinliği kesin değildir. İstirahat öneriside akılda bulundurulmalıdır.



Sonuç

Vertigo şikayetleri tedavi başladıktan sonraki bir iki hafta içerisinde azalma gösterir. İşitme kaybı viral labirentitte belli bir oran da iyileşme gösterirken süpüatif labirentitte kalıcıdır.


Labirentite bağlı ossifikasyon, klinik açıdan önemlidir. Koklear implantasyon uygulaması için bu patofizyolojik oluşum kritiktir.


Ossifikasyon oluşmuş ise, işitmede iyileşme görülmez. Koklear implant uygulaması ile işitsel kazanç sağlanabilir.

labirentit işitme ve denge fonksiyonu üzeirnde olumsuz etki, koklear implant uygulaması, labirentit tedavisi, işitme üzerine etkisi

Labirentit fiziksel belirtisi: Vertigo, kusma, bulantı, işitme kaybı, tinnitus, nistagmus...


Labirentit geçiren bireylerde, yutkunma güçlüğü, panik atak, endişe, depresyon vb. gibi psikolojik belirtiler görülebilmektedir.


[VestibuloCochlear (Vestibüler & Koklear), İşitme & Denge Bilimi'ne Hizmet Eden Topluluk için Oluşturulmuş, Deneyimsel ve Sonuçsal Bir Projedir.] [Odyometri & Odyoloji Camiası için Özgün Notları, Tasarımları & Derleme Makaleleri İçerir.]

Anahtar Kelimeler

işitme kaybı, işitme & denge, iç kulak, tinnitus, vertigo, kulakta dolgunluk hissi, spontan nistagmus, etiyoloji, konjenital, unilateral, labirentit, bilateral, endolenfatik aralık, perilenfatik aralık, tanı, horizontal semisirküler kanal, patofizyoloji, klinik bulgular, tedavi yöntemleri, enflamatuar hastalık, edinsel, meningojenik süpüratif labirentit, infektif (viral), bakteriyel, protozoal, noninfektif, otoimmün, viral labirentit, bakteriyel labirentit, dehissans yoluyla yayılım

bottom of page