top of page
< Geri

Vestibüler Nörit (Vestibüler Nöropati) | Etiyolojisi | Patofizyolojisi | Klinik Bulguları | Olası Tedavi Yöntemleri

Vestibüler nörit, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) ve Meniere hastalığından sonra vertigoya neden olan hastalıklar arasında üçüncü sıralamadadır.


Periferik vestibüler sistem fonksiyonlarının ani ya da uzun süreli kayıplarına bağlı olarak vertigo, bulantı ve kusma ile karakterize bir durumdur.


Bir terimin sonu "it" ile bittiğinde örneğin; farenjit (boğazın farenks adı verilen arka kısmının iltihaplanması), bronşit (bronşların iltihaplanması ve şişmesi sonucu ortaya çıkan bir solunum yolu hastalığıdır) enflamatuar hastalıkları ifade eder ancak "Vestibüler Nörit" hastalığında herhangi bir enflamatuar durum olmadığından nörologlar tarafından karışıklığın önüne geçilmesi için "Vestibüler Nöropati" olarakta tanımlanmaktadır.


Vertigo görülür. Koklear fonksiyonlar etkilenmez. Genellikle sadece vestibüler şikayetlere rastlanılır.

Vestibüler Nörit (Vestibüler Nöropati) | Etiyolojisi | Patofizyolojisi | Klinik Bulguları | Olası Tedavi Yöntemleri

Etiyolojisi

Yapılan bilimsel çalışmalara, incelemelere ve değerlendirmelere rağmen nedeni konusunda kesinlik kazanılamamıştır. Bazı nörotropik virüslerden kaynaklandığı noktasında fikir birliğine varılmıştır.


Patofizyolojisi

Herpes enfeksiyonu, vestibüler ganglionlar üzerinde patolojik etkisi vardır. Vestibüler Nörit hastalığını geçiren bireylerin anamnezi alındığında önemli bir bölümünde ÜSYE (Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu) görülmektedir.


Klinik Bulguları

Tanısı koyulan hastaların çoğunda, spontan nistagmus gözlenir. Hızlı fazı sağlam kulağa vurur. Nistagmus pozisyonel olarak manevralarla oluşabilir. Nistagmusların vizüel fiksasyonla suprese edilmesi mümkündür. Hastalar, etkilenen kulak tarafına düşmeye meyillidir.


Olası Tedavi Yöntemleri

Hastalığın ilk, akut evresinde, tedavide semptomatik yani belirtilerin azaltılması veya etkisiz hale getirilmesi için uygulamalar yapılır. Santral sinir sistemi kompansasyonu bir hafta içerisinde kendini gösterir. Semptomlar görüldükten ve tanı koyulduktan sonra 1-3 gün içerisinde vestibüler egzersiz programı oluşturulur.


Çalışmalarda, steroid tedavisinin iyileşme sağlama konusunda etkili olduğu, vestibüler fonksiyonların normale dönmesi konusunda pozitif etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.


Semptomlardan biri olan vertigo, hastalık popülasyonunun küçük kısmında, baş hareketleri ile yıllarca oluşabilir ve devam edebilir. Akut dönem sonrasında, BBPV oluşabilmektedir.

vestibüler nörit, vestibüler nöropati hastalığında steroid tedavisi ve diğer tedavi yöntemleri

Kompansasyon Nedir?

Kompansasyon, bir biyolojik sistemde veya organizmada bir bileşenin veya işlevin yetersizliğinin, başka bir bileşen veya işlev tarafından telafi edilmesi sürecidir. Bu mekanizma, organizmanın homeostazını korumak ve işlevsel bütünlüğünü sürdürmek için devreye girer. Örneğin, bir organ veya dokunun yetersiz çalışması durumunda, diğer organlar veya dokular işlevlerini artırarak bu yetersizliği telafi edebilir. Bu süreç, genellikle metabolik yollar, nörohumoral düzenlemeler veya fizyolojik adaptasyonlar yoluyla gerçekleşir. Kompansasyon, akut veya kronik durumlara yanıt olarak ortaya çıkabilir ve organizmanın hayatta kalma ve adaptasyon yeteneğini artıran önemli bir mekanizmadır.



[VestibuloCochlear (Vestibüler & Koklear), İşitme & Denge Bilimi'ne Hizmet Eden Topluluk için Oluşturulmuş, Deneyimsel ve Sonuçsal Bir Projedir.] [Odyometri & Odyoloji Camiası için Özgün Notları, Tasarımları & Derleme Makaleleri İçerir.]

Anahtar Kelimeler

vertigo, meniere hastalığı, periferik vestibüler sistem, spontan nistagmus, etiyoloji, bulantı/kusma, vestibüler hastalık, santral sinir sistemi, üst solunum yolu enfeksiyonu, pozisyonel nistagmus, BPPV, patofizyoloji, klinik bulgular, tedavi yöntemleri, vestibüler nörit, vestibüler nöropati, benign paroksismal pozisyonel vertigo, enflamatuar durum, nörolog, koklear fonksiyonlar, vestibüler şikayetler, nörotropik virüsler, herpes enfeksiyonu, vestibüler ganglionlar, hızlı faz, vizüel fiksasyon, suprese edilebilirlik, semptomatik tedavi, steroid tedavisi, vestibüler egzersiz

bottom of page