Bilgisayarlı Dinamik Postürografi (BDP): Vestibüler, Somato-Sensör ve Görsel Girdilerin Organizasyonu
Bilgisayarlı Dinamik Postürografi (BDP)
Denge sağlamak için vestibüler, somato-sensör ve görsel girdilerin organizasyonu gereklidir. Bilgisayarlı Dinamik Postürografi (BDP), bu girdilerin otomatik ve istemli motor yanıtlarının stratejilerini ve koordinasyonunu nicel olarak ölçer.
BDP, ABD’de uzaydan dönen astronotların yer çekimine alışabilmeleri için geliştirilmiş bir sistemdir ve günümüzde denge bozukluklarının tanısı ve rehabilitasyonunda önemli bir yer tutmaktadır. Test, kişinin postüral kontrolü sürdürmekte zorlandığı duyusal sistemleri ortaya koyar ve vestibüler disfonksiyon paternlerinin yaklaşık %45’ini tanımlar.
Denge puanları, maksimum anteroposterior salınımları 12,5° (8° öne, 4,5° arkaya) stabilite limitlerine göre değerlendirilir. Birleşik denge puanı, 1 ve 2. durum skorlarının ortalaması ile diğer dört durumdan elde edilen puanların toplamının 14'e bölünmesiyle hesaplanır.
Test Durumları ve Duyusal Sistemler:
D1: Romberg testi
D2: Somatosensör
D3: Somatosensör + Vestibüler
D4: Vizüel + Vestibüler
D5: Vestibüler sistem
D6: Vestibüler + Bozulmuş vizüel
Duyusal Sistemler:
SOM: Somatosensör
VIS: Vizüel
VEST: Vestibüler
PREF: Duyu tercihi
COMP: Kompozit skor
Baş Sallama Duyu Organizasyon Testi (HS-SOT): Testte amaç, vücut salınımlarına ek olarak baş sallamalarla vestibüler uyaran sonucu santral kompansasyonu engellemektir. Vestibüler reseptörlerin doğruluğu ve duyarlılığındaki azalmalar, sinyal ayırma sürecini olumsuz etkileyerek stabiliteyi azaltabilir.
Adaptasyon Testi (ADT): Zemindeki ani değişikliklerde hastanın tepkisini değerlendirir. ADT bozuklukları, bilişsel işlemleme bozuklukları, kas iskelet sistemi bozuklukları, psikolojik bozukluklar, nöromusküler bozukluklar (örneğin, ataksi) ve malingering ile ilişkilendirilebilir.
Dynamic Visual Acuity (DVA) ve Gaze Stabilization Test (GST): Öncesinde yapılan statik
görsel keskinlik ve algılama süresi testleri ile hastaya spesifik optotipler sunulur. Bu testler, hastanın tedavi sürecinin etkinliğini değerlendirmek ve vestibüler rehabilitasyonun sonuçlarını ortaya koymak amacıyla kullanılır.
Anahtar Kelimeler
bilgisayarlı dinamik postürografi, BDP, vestibüler, somatosensör, görsel girdiler, denge, otomatik yanıtlar, istemli motor yanıtları, uzay, astronot, ABD, yer çekimi, denge bozuklukları, tanı, rehabilitasyon, postüral kontrol, duyusal sistemler, vestibüler disfonksiyon paternleri, denge puanları, maksimum anteroposterior salınımları, stabilite limitleri, birleşik denge puanı, skor ortalaması, romberg testi, vizüel, vestibüler sistem, bozulmuş vizüel, duyu tercihi, kompozit skor, baş sallama duyu organizasyon testi, HS-SOT, vücut salınımları, baş sallama, vestibüler uyaran, santral kompansasyon, vestibüler reseptör, sinyal ayırma süreci, stabilite, adaptasyon testi, bilişsel işlemleme bozukluğu, kas iskelet sistemi bozukluğu, psikolojik bozukluk, nöromusküler bozukluk, ataksi, malingering, dynamic visual acuity, DVA, gaze stabilization test, GST, statikgörsel keskinlik, algılama süresi testleri, spesifik optotipler, tedavi süreci, vestibüler rehabilitasyon